Главная » Онлайн игры » Українська література » Тематичні твори

Користь та шкода від шипшини: чи є у неї протипоказання?


Шипшина - це дикоросла рослина, родини трояндових (розових). Воно проростає у вигляді чагарнику та повністю вкрита шипами. Звідси, напевно, вона й отримала свою назву. Іноді шипшину називають дикою трояндою. Всього налічують більше 400 сортів цієї рослини. На території України найбільш уживана (в якості лікарської) вид під назвою шипшина собача (Rosa canina L.) .

Цвіте вона у травні - червні, плоди дозрівають у вересні. Плодоносити рослина починає на 4-6 рік. Багато хто пам'ятає ароматний та смачний сироп з плодів шипшини - «Холосас», що володіє жовчогінною дією. Але, що цікаво, лікарськими властивостями володіють не тільки плоди, а й коріння та квітки рослини.

Відразу обмовимося, щоб доступність рослини та широкий спектр її властивостей не зіграли злий жарт з любителями самолікування: користь та шкода шипшини залежить від того, наскільки правильно та уважно дотримуватися дозування ліків з неї приготованих. Обов'язково потрібно збирати та сушити частини рослини так, щоб вони зберігали властивості, а не втрачали їх. Крім того, шипшина має протипоказання. Тому не можна захоплюватися сиропом або чаєм без крайньої необхідності.

Корисні властивості шипшини

Звичайно, в плодах цієї дикої троянди міститься величезна кількість вітамінів та корисних речовин:

• аскорбінова кислота;
• вітамін Е, В, К, Р;
• яблучна кислота;
• пектини - близько 4 %;
• цукру - до 18 %;
• дубильні речовини - 4,5 %;
• ефірні масла;
• солі калію;
• мікроелементи - залізо, марганець, магній, фосфор, кальцій;
• білки - 1,6 г;
• жири - 0;
• вуглеводи - 14 г ;
• калорійність плодів - 51 ккал.

Завдяки унікальному складу, шипшина має протизапальні, сечогінні, жовчогінні, в'яжучі, ранозагоювальні, кровоспинні властивості. А головне, чим корисна шипшина - вона попереджає залізодефіцитну анемію.

Способи вживання лікарської рослини

Чай із шипшини - для лікування простудних захворювань.
Свіжі плоди з цукром або медом - для підвищення імунітету.
Сироп з плодів - сприяє кровотворенню та відновленню печінки, підшлункової залози.
Відвар з плодів - сприяє нормалізації обміну речовин, виведенню каменів.
Настоянка - корисні властивості кореня шипшини сприяють виведенню солей з суглобів, полегшують стан при туберкульозі легень, ревматизмі.
Холосас - сприяє жовчовиділенню, він показаний при холециститі, панкреатиті.
Масло шипшини - містить вітамін Е, С, А й тому сприяє регенерації, підвищенню пружності, омолодженню шкіри, зменшення її сухості, особливо на чутливих та грубих ділянках. Застосовується зовнішньо. Можна використовувати його для шкіри навколо очей, готувати на його основі домашні косметичні засоби: маски, креми.

Протипоказання

Плоди та корені чагарника застосовують для лікування захворювань не одну сотню років. Однак до цього потрібно підходити з особливою обережністю. Деякі люди вважають, що раз рослина корисна, потрібно пити відвар шипшини якомога частіше. Але все якраз навпаки - багато інгредієнтів рослини одні органи лікують, а інші калічать. Крім того, відвар може спровокувати рух каменів, що не завжди добре (раптом вони великі).

Наприклад, такий цінний вітамін С, яким багатий шипшина (його там в 50 разів більше, ніж у лимоні й в 10 разів більше, ніж в чорній смородині ) у високій концентрації руйнує зуби й, звичайно, підвищує кислотність шлунка. Тому напої (чаї, відвари, соки) з шипшини протипоказані тим, у кого гастрит та виразка шлунка.

Далі: спиртові настої з коренів рослини сприяють підвищенню артеріального тиску. Практично всі препарати з рослини призводять до утворення тромбів. У цьому полягає основна шкода шипшини. Тому вона категорично протипоказана при тромбофлебіті в будь-якому вигляді. Та й дуже часто її застосовувати не слід. Краще курсами не більше 30 днів з перервою на півроку.

Також тривале застосування препаратів може призвести до порушення роботи печінки й викликати неінфекційну жовтяницю. Вони ж сприяють метеоризму й запорам. Шипшина може викликати шкірні алергічні реакції. З обережністю її слід застосовувати вагітним жінкам.
Рейтинг: 0.0/0
Счетчики: 7 | Добавил: андрюха

Іваничук Роман (Біографія)
Шарль Бодлер
Ольжич Олег (Біографія)
Підмогильний Валер'ян (Життя та творчість)
Друкер Ірма (Життєпис)
Вирган Іван (Життєпис)

Реферати
  • Всі реферати
  • Архітектура
  • Астрономія, авіація
  • Аудит
  • Банківська справа
  • Безпека життєдіяльності
  • Біографія, автобіографія
  • Біологія
  • Бухгалтерський облік
  • Військова кафедра
  • Географія
  • Геологія
  • Гроші і кредит
  • Державне регулювання
  • Діловодство
  • Екологія
  • Економіка підприємства
  • Економічна теорія
  • Журналістика
  • Іноземні мови
  • Інформатика, програмування
  • Історія всесвітня
  • Історія України
  • Історія економічних вчень
  • Краєзнавство
  • Кулінарія
  • Культура
  • Література
  • Макроекономіка
  • Маркетинг
  • Математика
  • Медицина та здоров'я
  • Менеджмент
  • Міжнародні відносини
  • Мікроекономіка
  • Мовознавство
  • Педагогіка
  • Підприємництво
  • Політологія
  • Право
  • Релігієзнавство
  • Промисловість
  • Сільське господарство
  • Сочинения на русском
  • Соціологія
  • Литература на русском
  • Страхування
  • Твори
  • Фізика
  • Фізична культура
  • Філософія
  • Фінанси
  • Хімія
  • Цінні папери
  • Логіка
  • Туризм
  • Психологія
  • Статистика


    Онлайн всего: 26
    Гостей: 26
    Пользователей: 0

    Партнеры сайта