Главная » Онлайн игры » Українська література » Тематичні твори

Холестерин - ворог чи друг?


Ах, як же ж ми всі боїмося цього страшного слова - холестерин ! Скільки про нього сказано з екранів телевізора, написано статей і книг, обговорено тим і знято передач! Але щоб отримати повну картину, потрібно чітко розуміти : холестерин буває як поганий, так і хороший, корисний. Він, до речі, не служить організму джерелом енергії, і, отже, ніяк не впливає на жирові відкладення або целюліт, а його присутність в крові має велике значення для організму.

Так що ж це за речовина холестерин ?
Холестерин виробляється в печінці і присутній у кожній клітині нашого тіла. Але печінкою синтезується тільки 70 % цієї речовини, решта ж кількість - 30% - поставляється нам разом з продуктами харчування. Щоб потрапити в кровоносну систему, він повинен знаходитися у своєрідній білкової оболонці. У цьому виді він є ліпопротеїдні комплексом.

Корисний холестерин є таким комплексом підвищеної щільності, він-то якраз і допомагає боротися з відкладенням шкідливого холестерину на стінках судин, і, крім того, транспортує його в печінку для подальшої переробки або нейтралізації. Крім цього, він бере участь в утворенні жовчі, яка необхідна для засвоєння жирів в шлунково-кишковому тракті, а також відіграє велику роль у стані гормонального фону організму. Крім того, хороший холестерин бере участь у синтезі вітаміну Д, інсуліну, у мінеральному обміні. Без нього виснажуються м'язи, і сильно знижується загальний імунітет.

Всі чули про серотоніни - речовини, що провокують вироблення гормонів, які відповідальні за гарний настрій. Але без певної кількості корисного холестерину наші рецептори стають малочутливими до цих гормонів, що може призвести до серйозної депресії. Тим, хто намагається дотримуватися дієтичного раціону, варто враховувати цей факт.

Давно відомо, що червоне вино - гарна профілактика шкідливого холестерину: воно перешкоджає утворенню атеросклеротичних бляшок, а от лимонний сік, навпаки, не сприяє перетворенню шкідливого холестерину в корисний, що підвищує ризик захворювання за рахунок відкладень на стінках вен. На жаль, ці погіршення здоров'я не помітні на ранніх стадіях - їх помічають тоді, коли починаються тромбози або й ще гірше: інсульти, ішемічна хвороба серця. Тому так важлива профілактика таких захворювань.

У випадках, коли є ризики, пов'язані з підвищеним холестерином, рекомендується використовувати настоянку хвоща, глоду або оману. Крім цього, відмінним засобом є мед з часником, але у нього є деякі протипоказання - вагітність та хвороби нирок. Щоб зберегти здоров'я, потрібно приділити йому хоч крапельку уваги.
Рейтинг: 0.0/0
Счетчики: 7 | Добавил: андрюха

Донченко Олесь (Короткий життєпис)
Кальницький Яків (Біографія)
Коцюбинський Михайло (Життєпис)
Франко Іван (Біографія)
Тимошик Микола (Життєпис)
Епік Григорій (Біографія)

Реферати
  • Всі реферати
  • Архітектура
  • Астрономія, авіація
  • Аудит
  • Банківська справа
  • Безпека життєдіяльності
  • Біографія, автобіографія
  • Біологія
  • Бухгалтерський облік
  • Військова кафедра
  • Географія
  • Геологія
  • Гроші і кредит
  • Державне регулювання
  • Діловодство
  • Екологія
  • Економіка підприємства
  • Економічна теорія
  • Журналістика
  • Іноземні мови
  • Інформатика, програмування
  • Історія всесвітня
  • Історія України
  • Історія економічних вчень
  • Краєзнавство
  • Кулінарія
  • Культура
  • Література
  • Макроекономіка
  • Маркетинг
  • Математика
  • Медицина та здоров'я
  • Менеджмент
  • Міжнародні відносини
  • Мікроекономіка
  • Мовознавство
  • Педагогіка
  • Підприємництво
  • Політологія
  • Право
  • Релігієзнавство
  • Промисловість
  • Сільське господарство
  • Сочинения на русском
  • Соціологія
  • Литература на русском
  • Страхування
  • Твори
  • Фізика
  • Фізична культура
  • Філософія
  • Фінанси
  • Хімія
  • Цінні папери
  • Логіка
  • Туризм
  • Психологія
  • Статистика


    Онлайн всего: 38
    Гостей: 38
    Пользователей: 0

    Партнеры сайта