Главная » Онлайн игры » Українська література » Тематичні твори

Фосфати та їх шкідливість для людського організму.


У багатьох продуктах містяться фосфати, які можна легко розпізнати, якщо запам'ятати кілька цифр поряд з буквою Е. Так, наприклад, Е338 - ортофосфорна кислота, Е339 - фосфат натрію, Е340 - фосфат калію, Е341 - фосфат кальцію, Е342 - фосфат амонію, Е343 - фосфат магнію, Е450 - пірофосфат, Е451 - трифосфат, Е451 - поліфосфат. При розщепленні в організмі дані добавки вносять додаткову кількість фосфору в організм.

Якої шкоди завдають організму ці цікаві речовини фосфати?

У порівнянні з іншими мінеральними речовинами та їх користю або шкідливістю фосфор потрібен організму для нормальної роботи м'язів та мозку. Крім цього, він є в складі дуже важливих структурних елементів клітин - фосфоліпідів. Також дана речовина бере участь в обміні речовин, у побудові вітамінів, багатьох ферментів та інших важливих для організму сполук. Але не варто побоюватися недоотримати фосфор у складі раціону харчування. Оскільки рівень фосфору в значній мірі підвищується при частому вживанні продуктів харчування, в яких є фосфати. Такі продукти це: ковбасні вироби, газовані напої, консервовані продукти та ін. При надмірному вмісті фосфатів в організмі порушується засвоєння магнію, кальцію та заліза.

Фосфат кальцію

Кальцій в кістках при з'єднанні з фосфором (фосфат кальцію) призводить до порушення утворення в організмі необхідних для кісток сполук. При надмірному надходженні фосфору в організм кальцій погано засвоюється. Це призводить до ризику розвитку рахіту у дітей та остеопорозу у дорослих. Крім цього, надлишок даного елемента стимулює вироблення гормону, що провокує вимивання кальцію з кісток.

Надлишок в організмі важко розчинних фосфатів стає причиною утворення каменів у жовчному міхурі та нирках, а також ускладнення роботи шлунково-кишкового тракту та печінки, зростає ризик захворювання на анемію. Крім цього, як довели вчені, надлишок фосфору благотворно впливає на відкладення сполук кальцію в тканинах та судинах, що значною мірою збільшує ризик інсультів та інфарктів.
Сучасними технологіями виробництва продуктів харчування строго регламентовано кількість внесення фосфатів у продукти в якості харчових добавок. Але людська пристрасть до тих же газованих напоїв та ковбасних виробів стає причиною того, що ми самі створюємо надлишок фосфатів в організмі. Погіршує ситуацію також і те, що іноді виробники перенасичують продукти харчовими добавками.

Навіщо ж продукти насичують харчовими добавками?

Так, до прикладу, в ковбаси та інші м'ясні вироби ці речовини додають для зменшення втрати маси продукту при термічній обробці, для збільшення термінів зберігання та підвищення виходу готової продукції. Так філе риби перед заморожуванням вимочують в розчинах фосфатних сумішей та курячі гомілки перед копченням шприцують такими ж сумішами для підвищення виходу готової продукції та стабілізації їх консистенції й кольору.

Наприклад, якщо взяти 700 гр. рибного філе та обробити його фосфатом, то після розморожування його вийде на 200 гр. більше. Крім значного збільшення у вазі, ще однією ознакою наявності фосфатів в рибі є поява піни при смаженні.

Крім вище представлених продуктів, в яких є фосфати, вони також зустрічаються ще й у хлібі у вигляді покращувачів борошна, у згущеному та концентрованому молоці, у штучних безалкогольних напоях, фруктовому льоді, морозиві з добавками, ячмінних та шоколадних напоях, рибному фарші сурімі, бульйонах та супах (концентрати), лікеро-горілчаних виробах. Крім цього у вершках, сиропах та їх аналогах, створених на основі рослинних жирів, сирах плавлених, маргаринах.

Як скоротити рівень фосфору в організмі?

Скоротити рівень фосфору в організмі можуть допомогти продукти, багаті гемовим залізом (нежирні сорти м'яса: печінка, телятина, язик). Бажано ці продукти харчування не вживати в їжу з житнім хлібом, оскільки в його складі є елементи, які перешкоджають засвоєнню заліза. Крім цього, при надмірному надходженні фосфатів з продуктами харчування меню слід збагачувати магнієм. Магній у великих кількостях міститься в гіркому шоколаді, какао, висівках, хлібі з цільного зерна, у вівсяній та гречаній крупі, горіхах, квасолі, гречаному меді, родзинках, сої, фініках, куразі та чорносливі. Також, щоб зменшити або нейтралізувати негативний вплив надлишків фосфору на людський організм, в раціоні обов'язково має бути присутня достатня кількість кальцію. Найкраще він засвоюється з кисломолочних продуктів та молока.
Рейтинг: 0.0/0
Счетчики: 5 | Добавил: андрюха

Годованець Микита (Біографія)
Белль Генріх
Микитенко Іван (Біографія)
Стус Василь (Біографія)
Вовчок Марко (Життя та творчість)
Альберті Рафаель

Реферати
  • Всі реферати
  • Архітектура
  • Астрономія, авіація
  • Аудит
  • Банківська справа
  • Безпека життєдіяльності
  • Біографія, автобіографія
  • Біологія
  • Бухгалтерський облік
  • Військова кафедра
  • Географія
  • Геологія
  • Гроші і кредит
  • Державне регулювання
  • Діловодство
  • Екологія
  • Економіка підприємства
  • Економічна теорія
  • Журналістика
  • Іноземні мови
  • Інформатика, програмування
  • Історія всесвітня
  • Історія України
  • Історія економічних вчень
  • Краєзнавство
  • Кулінарія
  • Культура
  • Література
  • Макроекономіка
  • Маркетинг
  • Математика
  • Медицина та здоров'я
  • Менеджмент
  • Міжнародні відносини
  • Мікроекономіка
  • Мовознавство
  • Педагогіка
  • Підприємництво
  • Політологія
  • Право
  • Релігієзнавство
  • Промисловість
  • Сільське господарство
  • Сочинения на русском
  • Соціологія
  • Литература на русском
  • Страхування
  • Твори
  • Фізика
  • Фізична культура
  • Філософія
  • Фінанси
  • Хімія
  • Цінні папери
  • Логіка
  • Туризм
  • Психологія
  • Статистика


    Онлайн всего: 2
    Гостей: 2
    Пользователей: 0

    Партнеры сайта