Творог - «Молочні ріки - творожні береги»
Творог - «Молочні ріки - творожні береги»

Творог- один з найдавніших та найшанованіших людиною кисломолочних продуктів. Його отримують шляхом бродіння молока з наступним відділенням сироватки.

Користь творогу

Творог, так само як і молоко, містить жири, білки, лактозу, вітаміни та мінерали, але на відміну від молока, всі ці елементи краще засвоюються, що робить його, безсумнівно, кориснішим за молоко.

Творог корисний:

• наявність кальциферолу дозволяє успішно регулювати процеси обміну речовин в нашому організмі;

• залізо, що міститься у творозі, нормалізує рівень гемоглобіну у крові.

Творог чинить пом'якшувальну, зволожуючу і заспокійливу дію на шкіру людини. Крім того, він активно насичує її комплексом вітамінів. Саме тому його здавна використовують в косметичних цілях у вигляді різноманітних масок, кремів та мазей.

У дієтичному харчуванні для поповнення організму білком, творогові віддається перевага перед м'ясом та бобовими (оскільки він легше перетравлюється).

• У творозі немає пуринів, тому тваринний білок творогу не здійснює негативної дії на суглоби, як м'ясний білок.

• Дітям та людям похилого віку, вагітним жінкам, спортсменам та людям, зайнятим важкою фізичною працею (легко засвоюється, багато білка).

• Через досить низький вміст вуглеводів його радять вживати в їжу при цукровому діабеті, гіпертонії та інших серцево-судинних захворюваннях, людям з ослабленою печінкою, при гастритах та виразці шлунка.

Незважаючи на всю корисність творогу, завжди потрібно знати міру. Тому, якщо ви страждаєте яким-небудь хронічним захворюванням, обов'язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем, щоб визначити прийнятну для вас норму споживання цього продукту.

Жирність творогу, що продається в магазинах, становить від 3 до 18% і більше. Людям, які мають проблему зайвої ваги, рекомендується вживати творог низької жирності.

Так само як і у випадку зі сметаною, домашній творог смачніший та корисніший за магазинний, адже домашній роблять зі свіжого молока, а молочна промисловість дуже часто виготовляє його з сухого молока та вершків, при цьому творог втрачає багато своїх достоїнств.

Творог можна зберігати не більше 24 годин при температурі + 2 - +6 градусів. Він повинен бути обов'язково білого кольору, жовтий колір та різкий запах говорять про несвіжість продукту.

Будьте уважні!

Вживання в їжу зіпсованого творогу може завдати великої шкоди вашому здоров'ю!

Норма вживання в їжу творогу дорослим здоровою людиною становить 100 г, але не більше трьох разів на тиждень.

Шкідливість творогу

Незважаючи на те що творог є дуже корисним та дієтичним продуктом, в його вживанні теж потрібно знати міру!

Зловживання творогом через велику кількість кальцію, що міститься в ньому, може призвести до порушення роботи нирок, а також завдати шкоди людям, що страждають захворюваннями, пов'язаними з кальцієвим обміном.

Не можна вважати, що всі сирні продукти однаково корисні. Так, наприклад, глазуровані сирки, які так люблять наші діти, за величезної кількості добавок до сиру у вигляді консервантів, жиру, підсилювачів смаку тощо, приносять більше шкоди, ніж користі. Регулярне їх вживання може призвести до швидкого набору кілограмів, а в кінцевому рахунку - до проблем зі здоров'ям.

Слід знати, що буває й індивідуальна непереносимість творогу. У такому випадку можна його замінити іншими, не менш корисними кисломолочними продуктами - сметаною, кефіром або ряжанкою.
Случайные рефераты:
Реферати - Життя та творчість Анатолія Дімарова
Реферати - Поезія Емми Андієвської
Реферати - Засудження егоїзму і бездуховності у повісті Івана Нечуя-Левицького "Кайдашева сім’я"
Реферати - Михайло Старицький
Реферати - Олексій Коломієць
Реферати - Богдан-Ігор Антонич
Реферати
  • Всі реферати
  • Архітектура
  • Астрономія, авіація
  • Аудит
  • Банківська справа
  • Безпека життєдіяльності
  • Біографія, автобіографія
  • Біологія
  • Бухгалтерський облік
  • Військова кафедра
  • Географія
  • Геологія
  • Гроші і кредит
  • Державне регулювання
  • Діловодство
  • Екологія
  • Економіка підприємства
  • Економічна теорія
  • Журналістика
  • Іноземні мови
  • Інформатика, програмування
  • Історія всесвітня
  • Історія України
  • Історія економічних вчень
  • Краєзнавство
  • Кулінарія
  • Культура
  • Література
  • Макроекономіка
  • Маркетинг
  • Математика
  • Медицина та здоров'я
  • Менеджмент
  • Міжнародні відносини
  • Мікроекономіка
  • Мовознавство
  • Педагогіка
  • Підприємництво
  • Політологія
  • Право
  • Релігієзнавство
  • Промисловість
  • Сільське господарство
  • Сочинения на русском
  • Соціологія
  • Литература на русском
  • Страхування
  • Твори
  • Фізика
  • Фізична культура
  • Філософія
  • Фінанси
  • Хімія
  • Цінні папери
  • Логіка
  • Туризм
  • Психологія